Algemeen

Waar kan ik melding maken van geluidsoverlast van militaire vliegtuigen?

Klachten geluidshinder militaire vliegtuigen

Uw klacht over vliegtuiglawaai van militaire toestellen kunt u melden bij Defensie. Dit kan via het online klachtenformulier of via de telefoon. U kunt ook contact opnemen met de vliegbasis zelf.

Reden vliegoefeningen

Vliegers van Defensie moeten oefenen om hun vaardigheden op peil te houden. U kunt daarvan geluidsoverlast ondervinden. Defensie probeert dit zoveel mogelijk te beperken.

Vliegroutes en afwijkende (oefen)routes

Vliegtuigen en helikopters van Defensie doorkruisen dagelijks delen van het luchtruim. Soms wijken vliegers af van de standaard vliegroutes en gebieden. Bijvoorbeeld bij laagvliegoefeningen en avondvluchten van jachtvliegtuigen en helikopters.

Minimale vlieghoogten en laagvliegoefeningen

Er is een minimale hoogte waarop militaire vliegtuigen en helikopters moeten vliegen. Deze staan in de Regeling VFR-nachtvluchten en minimum vlieghoogten voor militaire vliegtuigen.

Militaire vliegtuigen mogen boven Nederland niet lager dan 360 meter vliegen. Helikopters mogen niet lager vliegen dan 50 meter, en propellervliegtuigen niet lager dan 300 meter. Alleen bij laagvliegoefeningen mag Defensie van deze regels afwijken.

Toch moeten vliegers ook oefenen in laagvliegen. Want door zo laag mogelijk boven de grond te vliegen, kan een vliegtuig buiten het radarbeeld van een tegenstander blijven. Defensie geeft u meer informatie over laagvliegen, laagvliegroutes en laagvlieggebieden.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON